image

  Kvarteret Vett & Vapen 2 återfinns ett stenkast från Centralstationen. Detta vackra kvarter från mitten av 1800-talet har tre, egna, starka identiteter.

”Hotell för resande" står det på en ritning av denna vackra fastighet från 1851. Fastigheten, som har ett av Norrköpings absolut vackraste lägen vid Carl-Johans Park och närhet till Motala Ström, ritades av dåtidens stora Norrköpingsarkitekt Carl Theodor Malm. 

Huvudbyggnaden, det stora huset mot parken, består av tre våningar och en magnifik vind där fasaden har rusticerad gul puts. Fastigheten totalrenoverades år 2001 och uthyrs sedan dess för kommersiella ändamål. Under 2005 och 2006 skedde en tillbyggnad bakom Storan.

Bra exempel på Magnentus förvärvsfilsofi. 
Förvärvet av Storan är ett bra exempel på vår förfärvsfilosofi. Dels tilltalades vi av fastighetens vackra exteriör, och dels är fastighetens historia mycket intressant och passar utmärkt in i vårt bestånd av kommersiella fastigheter. I dag arbetar mer än 100 personer i fastigheten.

Hotell och danspalats
I "Tidskrift för Byggnadskonst och Ingenjörsverksamhet", år 1866, blir hotellet omnämnt som föredömligt och som det "enda rationella hotell för resande, där trevnad och ostörd vila tagits med i beräkningen". Hotellbyggnaden är också en av Sveriges tidigaste. Under åren har fastigheten använts som Norrköpings danspalats, men sista dansen tonade ut i mars 1991, då Polhammargruppen lade ner verksamheten. Under årens lopp på 90-talet fanns många förslag på användning av fastigheten - allt från äldreboende, bostäder, casino och kontor. Inga av idéerna förverkligades och fastigheten förföll så sakta men säkert fram till Magnentus övertagande 2000.

Ort Norrköping
Adress Hotellgatan 5
0
0