image
Visar bild 0X av 0X 0
0

Min 30-åriga berättelse

1987 köpte jag privat ett litet bostadshus med 6 lägenheter i Kneippen, detta blev starten på mitt fastighetsägande. Året senare, 1988 grundade jag ensam Förvaltnings AB Magnentus, det bolag som sedan dess har fungerat som moderbolag i min koncern. 

Ibland får jag höra att det är mina föräldrar som grundat Magnentus, och jag vet inte varifrån dessa uppgifter kommer men det stämmer alltså inte alls. Däremot har vi mellan åren 1990–2010 arbetat tillsammans, och de var även delägare i Magnentus Capital AB, ett dotterbolag i koncernen. Under dessa 20 år fick vi tillsammans uppleva stora utmaningar men också mycket framgångar i vårt företagande.

Slutet på 1980-talet präglades av en euforiskt stark fastighetsmarknad. Redan som tonåring visste jag att jag ville bli egen företagare men hade inte riktigt hittat vad företagandet skulle bestå av. Jag sålde bland annat studentmössor, osthyvlar och trådlösa telefoner utan någon direkt framgång. Tidigt var jag väldigt aktieintresserad, på rasterna sprang jag hem och tillsammans med min mamma lyssnade vi på radion, där de varje vardag läste upp aktuella börskurser klockan 12.00. Min entreprenörsanda och ekonomiska sinne har jag ärvt från min mamma, en fantastisk kvinna på alla sätt. Efter avslutade studier och militärtjänstgöring fick jag jobb på en bank i Norrköping och så småningom hamnade jag på dåvarande Östgötabanken i Söderköping. Där kom jag i kontakt med en kund som hade denna lilla fastigheten i Kneippen till salu och det var där mitt fastighetsägande inleddes.  

I slutet av 1989 blev jag erbjuden att köpa ett fastighetsbestånd i Norrköping med två fina bostadshus och sex industrifastigheter. Affären var på totalt 150 miljoner kronor, en otroligt stor summa pengar. Jag var inte intresserad av att behålla industrifastigheterna, utan letade köpare till dessa innan jag tordes skriva på köpekontraktet. I februari 1990 tillträdde jag och transporterade direkt dessa industrifastigheter vidare till ett bolag i Stockholm. De två bostadsfastigheterna äger vi fortfarande. Vid denna tidpunkt var fastighetspriserna som högst och med facit var detta en väldigt dålig affär. Det blev inte bättre av att vår svenska bank- och finanskris slog till med en sådan kraft, att 17 av 20 svenska börsnoterade fastighetsbolag gick i konkurs och de flesta svenska banker bad staten om hjälp för att kunna överleva. Vid ungefär samma tidpunkt började jag arbeta ihop med mina föräldrar då verksamheten blev för omfattande för att kunna sköta det själv. Det blev en kamp för vår överlevnad i några år och tillsammans kämpade vi för att bli ekonomiskt mer starka och kunna expandera oss ur krisen. Min pappa löste till synes omöjliga finansieringsfrågor, mamma skötte löpande ekonomi och själv fokuserade jag på att försöka göra bra fastighetsförvärv för att vända våra negativa kassaflöden. Tillsammans med min morbror Göran Blom, som jag jobbat ihop med sedan min allra första fastighet i Kneippen, lyckades vi reda ut vår situation och hösten 1992 fick jag möjligheten att förvärva ett kvarter som mestadels ägdes av Norrköpings kommunala bostadsbolag Hyresbostäder. Tillträdesdag bestämdes till 1 november 1992, samma dag som dåvarande riksbankschef Bengt Dennis fattade beslut om att försvara vår svenska krona till varje pris. En ränta på 500 procent sattes och omöjliggjorde självklart detta tillträde. Vi löste affären med säljarreverser tills situationen fick lugna ner sig. En hyfsat skarp kontrast till dagens motsvarande ränta som börjar med ett minustecken, -0,5 procent. Vid denna tidpunkt var fastighetspriserna nere på botten, detta förvärv blev en riktigt bra affär för oss och våra kassaflöden började vända till positiva.

Under resterande del av 1990-talet gjorde vi endast några mindre förvärv och koncentrerade oss fortfarande på bostadsfastigheter. Detta kom att ändras år 2000 när vi gjorde vårt första fastighetsförvärv som innehöll kontor. Fastigheten Vett & Vapen 2, mer känd som Stora Hotellet, hade vi tittat på under en tid och undrat varför den stod helt tom. Den ligger fantastiskt vackert vid Karl Johans Park och borde kunna hyras ut till kontor tänkte vi. Jag åkte ner till NCC:s kontor i Göteborg och kom tillbaka med ett köpekontrakt där köpeskillingen var satt till 1,5 miljoner kronor. Ja ni läser rätt, vi köpte fastigheten för ungefär samma köpeskilling som en villa kostade i Norrköping år 2000. I nedre delen av Drottninggatan och området kring Karl Johans Park fanns fler fastigheter helt eller delvis tomma. Vi började inse att detta område skulle komma att bli riktigt bra. I snabb takt förvärvade vi kv Tullhuset 2, Postettan, Druvan och Pihlska skolan och fyllde dom med spännande hyresgäster.

2008 var det dags för nästa stora kris, denna gång startade det med en finansgigant som gick i konkurs, Lehman Brothers i USA. Finansmarknaderna fick återigen hicka, fastighetspriserna sjönk något och jag fick tillfälle att förvärva kv Kronan 8 mitt i Norrköpings stadskärna. Det blev startskottet för vår stora satsning i M-Kvarteren med kontor, hotell, restauranger och parkeringshus. Även här fanns stora vakanser, och Gamla Stan var ett nästan uträknat område. Mellan åren 2008 och 2010 förvärvade jag intilliggande kvarter och kunde på så sätt själv sätta prägel på området, välja hyresgäster och få kvarteren i den riktning jag ville. Med Ståhls stora satsning på Knäppingsborg och vi på våra kvarter, fick vi stadskärnan att expandera norrut mot resecentrum. Det var inte längre bara de tre varuhuskvarteren med intilliggande fastigheter som kunde erbjuda centrala kontor och butiker. Jag vill påstå att kvarteren kring Drottninggatan/Hospitalsgatan är minst lika intressanta att etablera kontor i idag. Vi har sedan dess fyllt ca 12.000 kvadratmeter vakanta kontors- och butiksytor, återtagit ytor från Telia för att skapa ytterligare kontor och dessutom både byggt på befintliga fastigheter samt byggt nytt för att kunna se till att ännu fler kan etablera sig i våra kvarter. 

2012 fick jag erbjudande om att förvärva en fastighet vid Nya Torget. Jag visste inte riktigt vilken fastighet det avsåg och tog en kort promenad för att ta mig en titt. Min reaktion då var mer åt hållet att det var en av de fulaste fastigheter jag sett och jag tackade i detta skede nej till ett förvärv. Efter en resa till Florida i USA, ändrade jag mig. Vi bodde på ett hotell som i deras lobby visade kort på hur de hade förvandlat en ful fastighet till något riktigt coolt. Idéen att omvandla fastigheten vid Nya Torget började ta form redan i Florida och jag mailade säljaren om den fortfarande var till salu. Även denna fastighet stod i princip helt vakant och hade dessutom ett tråkigt rykte om sig att vara ett mögelhus. Efter en total ”make over” både på in- och utsida, en designpool under glastak, en trevlig och internationell restaurangmiljö med delikatess-disk och en idé om att själva bemanna en reception för att kunna ge hög service till våra hyresgäster, stod Magnentus Building klar för inflyttning av första hyresgästen i april 2013. Det här var ett spännande bygge på alla sätt och ett första test för oss att döpa fastigheterna till något annat än fastighetsbeteckningen. Magnentus Building har sedan fått efterföljare med vårt företagsnamn följt av Tower, Corner och City-corner.

2015 tog jag min koncern från att bara vara fokuserade på fastigheter till att även innefatta hotell. I maj förvärvade vi The Lamp Hotel, 2016 förvärvade vi även restaurangen och i maj 2018 öppnade vi vårt efterlängtade SPA. The Lamp Hotel, Restaurant & SPA är idag en destination i Norrköping och har de senaste två åren framröstats av gäster på TripAdvisor som ett topp-10 hotell i Sverige. Där vill vi fortsätta att ligga. Dessa verksamheter ligger i våra egna fastigheter och är ett viktigt nav i M-Kvarteren.

När jag summerar mina första 30 år som företagare, inser jag att tiden går oerhört fort. Magnentus-koncernen omsätter idag ca 150 miljoner kronor och äger strax under 100.000 centrala kvadratmeter i Norrköping. Jag har förmånen att få jobba ihop med ett fantastiskt gäng både på mitt kontor och The Lamp Hotel, Restaurant & SPA, som varje dag arbetar för att göra mitt och Norrköpings liv lite trevligare. Vi är dessutom väldigt stolta och tacksamma över alla våra hyresgäster som valt att bedriva sin verksamhet innanför våra väggar och jag imponeras också av allt duktigt hantverkskunnande vi har i Norrköping. Det har alltid varit väldigt viktigt för oss att gynna våra lokala företagare så långt det går och anlita dessa i våra projekt. Så ska vi fortsätta de nästkommande 30 åren!


Norrköping den 28 november 2018


image

Magnus Malm

Grundare och ägare av Magnentus-koncernen

Visar bild 0X av 0X 0
0